Tuesday, June 23, 2009

Bab 1:
Hari ni hari terakhir lecture tuk sem ni..semoga aku dpt peluang lagi g lecture sem depan.. Hbis lecture maksudnyer bermula lah study week.x lama pon study week .2 minggu jer..so aku kena pecut sehabis mungkin.. Kepda saper2 yang tengok aku maen2 lpas ni, tolong tegur yer. marah pon x kisah..

Bab 2 :
Semalam result blok respirotary keluar.. tahniah kepada yang dpat result ok.. kepada yang teruk ( mcam aku) kita usaha lebih untuk final..jangan putus asa.cikgu aku dlu pernah ckp..putus asa x pernah ader dlm kamus hidup orang islam..sebab kita sentiasa ALLAH.. putus asa bermaksud kita dah x percaya bawaha semoga yang terjadi adalah ketentuaan nyer dan mcam kita dah x percaya rahmat dan bantuan ALLAH.. so marilah mula kan langkah kita..

Bab 3 :
Tanggal 20jun lpas gelaplah umur ayah aku 59 tahun..aku pon sebenarnyer terlupa..nasib baek naya ingatkan. dedikasi untuk abah tersayang : k.ma harap abah sentisa sihat dan terus sihat.. selalu mkan ubat..jangan bawak teksi teruk2..semoga abah sentisa dalm rahmat dan perlindungan ALLAH..k.ma sayang abah..sekali ngan besday k.ma nak ucap epi father day..terima kasih atas segala jasa abah yang tak terbalas..k.ma sayang abah.

Bab 4:
nak buat dedikasi unyuk org tengah kuat bersukan.(hehehe)..maen2 jugak jangan lupa kesihatan..hrap2 menanglah..

Dedikasi untuk semua budak tahun2 kat alex.. good luck ..study molek.. 0% repeat...x yah dah bagi duit kat university..AMIIN

status : Esok exam biochem + histo (practical)..doakan aku..


Friday, June 19, 2009

parasite vs restorent city..

vs

mne lagi hebat kuasa nyer ?????

Rndu makanan malaysia..!

saper kenal ikan ni..ni bukan ikan pari.. nk ikan tuke?tuka... bakar makn cicah air asam.. mmg sedap..

masak lemak siput sedut....tiap2 kali blik wajib suruh ibu masak


( durian - 2 guni pon aku boleh makan )


goreng ubi - cicah air kopi mse musim boh,,,,
nasi kukus...belakang sekolah aku...sedap... ( bukan gambar sebenar)

cempedak goreng...mahal ni kat mlysia pon... bau dier sebatu dah meleleh air liur...

belola ikan goreng tepung mcamjual kat belakang kantin asrama aku...wah sedap.

Ni gambar makanan yang aku nak makan sangat2.....waa tolong lah post kat aku..
mood : tension study parasite...
wahai diri, klu nak makan makanan nk semua ..study2..jangan asyik maen restorent city jer..
0% repeat ... insyallah..amin




Tuesday, June 16, 2009

Sesunguhnyer aku rindu...

Beberapa minit lalu aku bru menjenguk blog kak husna ( raidah )... rse rndu dan nak nangis pon pon ader.. x sabar nak reunion..x sabar nak tido kat sekolah..


sesungguhnyer ak rndu.....


rindu kepada guru2 yang tabah..

rndu pada papa li yang penyayang..

rndu kepada rakan2 yang ceria..

rndu nak g tamrin badati..

rndu nak kena tahan sebab datang lewat..

rndu nak rse berdebar time spotcheck mengejut..

rndu nak masuk thestore sorok2..

rndu nak solat jemaah ramai2 kat masjid asrama..

rndu nak duduk kat maktabah time uzur..

rndu nak bawak papan besar LK..

rndu nak belajar kat makmal suram..

rndu kat makan kat kantin asrama + sekolah..rndu nak outing
( nasi goreng lambung + gerai ma + pasar siti khalijah)

rndu nak memborong kat maidin...

rndu nak makan mee rebus blakng kantin asrama..

rndu nak mandi ramai2 kat bilik air asrama B..(walaupon air karat)

rndu nak dengar cerita2 hantu ..

aku rndu pada pokok2 kat sekolah.. :
pokok belimbing belakang blok c
pokok kuini kat padang asraam..
pokok bunga melor yang ak selalu ambik bunga..
pokok tanjung yang rendang kat pdg arsama..
pokok2 manga ..pokok2 asam jawa..


sesungguhnyer aku betul2 rndu kepada ketenangan dulu..

disaat sentiasa ader org yg sentiasa beri peringat saat aku lupa..

disaat dikelilingi rakan2 yg iklas membantu..

disaat dada sentiasa bertambah ilmu..


( dlu aku selalu keliling padang sekolah mse aku penat study..)




ni aku copy sekola yang dalm blog kak husna..


Teringat fatimah yang sentiasa dengan buku
teringat munirah yang sentiasa berseorangan
teringat geng2 k'jah yang bising kat belakang(bising lah sangat)
teringat mardhati yang tidur dalam kelas(sorry mar..gurau2)
teringat nasuha yang sentiasa takde dalam kelas
teringat kelas yang sentiasa kosong time sume bz mesyuarat
teringat sena,ime,pana yang bergosip panjang

nk tmbh ni..

teringat sakinah yg x abes wat cerpen
teringan wae ngn gelak tawa ye..
teringat farhah yg selalu tendng kerusi mardhati tuh(sori mar n farhah)
teringat farna ngn LK ye
teringat izzah yg selalunya meja kemas jer..

teringat kak shu yg dtg lmbt ngn motor tuh( jrg2 la)
teringat kak tiqah yg penah pensan lam clas coz x mkn (mianhe)
teringat kak ya yg ayu2 gitu..
teringat ain n hasyimah yg senyap tp bnyk borak gak
teringat nasriah n geng yg kat blkg tu (aan, najihah, etc) yg bising2 gak

teringat azliani yg comel
tuteringat masyitah yg selalu jln sama gi stesen bas
teringat najibah yg agak kalut2 sikit
teringat soffa tym kne tngkap mkn lam kelas sejarah
teringat kak su yg sibuk ngn badati

teringat aatif yg muka ye burn sbb msuk plkn
teringat ainun yg lau nasyid asmaul husna tu suara dia plg kuat kdengaran
teringat k najwa yg selalu tngk cermin
teringat syuhada yg sngt senyap( dialah plg senyap lam kelas)ha!
teringat syafini n amalina yg lau borak pun,2 org tu jer..

sesunguhnyer kenangan kat maahad x kan aku lupa ..selamanyer.....






Tuesday, June 9, 2009

Pencarian gadis melayu musim kedua!!!!


Gadis melayu... mungkin ader yg x tau psal rancangan realiti tv ni. sebenarnyer rancangan gadis melayu ni dah pon masuk musim kedua.. aku antara orgt yg mengikuti rancangan mse musim pertama hari 2..( tengok kat laman web tv9) mula2 boring lah.. dah lama makin menarik..x sangka tv9 nak buat musim kedua.. mesti bnyak pembaharuan yg dier buat musim ni. tengok syarat2 penyertaan pon dah ketat siket..

- kelulusan sekurang-kurangnyer diploma.. mse musim pertama salah seorang peserta, husna kelulusan stpm jer.. so bnyak lah timbul kontroversi..huhuhu..


ni peserta mse musim satu hari 2...

Efi : epi ni manje2 sket.. sekali tengok cam sepupu ak (k.ain ). kdg2 gedik sket pon ader..dier terkeluar mse sesi agama klu x silap lah..sebab dier x dpt dtg mse sesi 2..tapi dier comel..

Wan fariza : Dier nk cam tegas2 sket.. tapi dier undur diri sebab nk sambung cita2 jadi cikgu.

Zehra : Dier mmg artis... penari..tapi ak pon kenal dier sebelum tengok gadis melayu ni..huhuhu..dier ni akan menonjol dengan aper yg dier minat jer.. x serba boleh lah..klu x silap dier kuar mse sesi bisnes ngan dr.fazli.

Aida: Pemenang gadis melayu musim pertama tahun lpas.. dier ni lembut..serba boleh lah.. dan sngat berkeyakinan.. tp persembahan last dier x berape gempak pon.. ok2 ajer lah..hari 2 tengok dier buat iklan penapis air 2..huhuhuhu

Ayu : orang johor.. mse mula2 tengok pon nmpak cam sombong.. tapi dier ni mmg buat model sambilan.mse sesi masakan nmpak sangat dier jenis ske arah2 orang.. huhuuhu..

Wan hafizah : org kelate..tapi aku sangat x ske ngan dier..budak uitm..cam cover jer lebih..

Aisyah: orang hangtuah.. snagt berani..huhuhu..dier ni mula2 masuk x pakai tudung..lpas sesi agama 2 bru pakai tudung..dier kata dier dah stat pakai tudung sebelum masuk GM tapi lpas masuk dier bukak blik..takut org kata hipokrit..tapi ok lah..allah bg hidayah dah kat dier..
aku ske dier mse silat..comel jer..antara tang layak ke final..

Afzan : orang negeri bawah bayu..dlu dier keje kat perpustakaan.. pelat sne 2 ader lg lah..tapi dier ni cool jer mcam fairuz..huhuhu.(sory ).x sangka dier masuk final..aper ok lah..

Syikin : comel jer..( mcam syikin section3) huhuhu.. tapi cam buat2 lembut.. ok lah..mse final dier wat sal palestine..agak best.

Husna : Antara bnyak 2 ni dier paling lembut , padai masak , pandai ngaji dan pling muda..bru lpas stpm.. tapi dier bersungguh nak belajar bende baru.. mse final pon bes persembahan dier..

ok...2 peserta tahun lpas.. x sabar nak tunggu kemunculan peserta2 baru..huhuhu..

aper2 pon aku kena study..final daqh dekat sangat.. exam practical lg dekat...

waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa........

















Friday, June 5, 2009

Mansoura ..ak dtg lagi !!

Mansoura.. sebuah bandar 120km dari cairo , dalam 3 lebih klu naek
k.api dari alex , merupakan antara bandar2 yang tersohor kat egypt ni
terutama nyer dikalangan pelajar malyasia yang tumpang belajar kat mesir ni.
Kalau tak silap ni kali ke-5 aku g mansouro..paling baru mase hari
sukan perubatan ari 2. kali ni ak , mekchah ngan aida membawa misi
untuk menziarahi k.nik yang tengah sarat mengandung anak pertama nyer +
g asfur.( aida ader agenda tersendiri huhuhu) huhuhu..bukan aper nak bg hadiah botol susu besar untuk k.nik. tq kepada penaja botol susu besar tu.huhuhu.
Ktorg bertolak ke mansoura
hari khamis petang. sebab nak kejar g asfur.rupa2 nyer asfur tutup
pukul 10malam.
Sebenar nyer ader3 bende ak cancel hari jumaat ni..
1) jamuaan klas.. aku ingat nk masak nasi kerabu..tapi x jadi.sebab aku
dah janji nk g mansouro..tangguh lpas final( x per nnti kita buat
gempak2 )
2) malam penutup palestine evergreen. majlis tu terpaksa dibatalkan
atas sebab2 tertentu.antara nyer sebab obama dtg egypt.so isu palestine
ni tengah panas... tangguh bulan sepuluh..so semangat palestine
evergreen.. ( tapi ok gak lah sebab x yah terkejar2 dengan debat- ke
mansoura dengan tenang)
3) hehehe..terpaksa ponteng practical biochem. sebenar nyer 2 klas
ganti. tapi aku dah pon menhadirkan diri ker klas satu echah..ok lah.
Perjalanan ke mansoura kali ni unik. untuk kronologi perjalanan kami
sila rujuk link ni http://cute-ish2.blog.friendster.com/2009/06/ke-mansuro/
tapi x per lah..bak kata orang jauh perjalanan luas pemandangan +
pengalaman..huhuhu
Agenda kami :

1) asfur : Sampai ke asfur dah lewat. tu gara2 k.api labi2. tq kpada pakcik asfur
sebab bg kami tumpang solat asar kat sane. aku tak memborong aper
pon.just beli gelang tuk bakal anak sedara + 1 gelang tuk aku sendiri.tibe2 rase nak pakai gelang. pas 2 ak ader berkenan 1 hiasan kat
stu..bentuk 3 kuntum bunga.klu beli untuk ibu , mesti dier suka..tapi
harga dier 300 lebih.lebih bajet lah..huhuhu..

2) jumpe k.nik : ktorang jmpe k.nik tengahari jumaat. perut k.nik tak besar pon x mcam 5
bulan pon. k.nik bagi nasihat kat ecah.ehem2..nasihat aper yer echah
mintak dari k.nik?? ( huhuhuhu...biarlah rahsia).tapi ak agak tertarik
dengan nasihat k.nik yg 1 ni.. " kita nak mula sesuatu biarlah mula
ngan baek..baru berkat.. bukan mse kita jer tapi untuk anak2..cucu
cicit kita sekali " terase skit..huhuhuhu.tq k.nik tik codokok pisang
yg supep sedap.

Dedikasi khas :

Mekchah : sory x1000 ( ???? ) .huhuhu dah pikir2 .pikir exam pulak. ikut
nasihat k.nik 2.tq belanje makan walaupon x smapai 50geneh
sorang.huhuhu

Aida : mahu tapi malu. hrap ko dapt semangat untuk belajar.. insyallah
kalau ader jodoh tak ke mane.

k.nik nabihah : k.nik makan bnyak2..huhuhu
lin + manar + husna +husni : sory gangu korg time exam..good luck.all
the best. lpas exam nnti dtg lah alex.

F**** : tq jadi musrif.sory gangu time ko exam..

buat diri sendiri : baca buku + baca buku + baca buku + baca
buku..tolong jngan mals..final dah nak dekat.

Hamid :

Buat smua yg terbace post ni renung2kan kata2 ni
" Tolonglah saudarmu ketika ia menjadi seorang yang zalim atau orang yang dizalimi"
( ramai yang boleh tolong kita mse kita dizalimi tapi hanyer sahabat sejati yang mampu menolong kita mase kita menzalimi )
Zalim : meletakkan sesuatu bukan pada tempat nyer.
Zzzzzzzzzzzzzzz......nite semua.

Dulu...kini...selamanye..insyallah...