Monday, April 25, 2011

Female circumcision (sunat)

Bila sebut pasal sunat mesti ramai yang terbanyak tok mudim dan pisau nya. kalau tukang sunat lelaki,tok mudim adakah untuk perempuan mak mudim? macam pelik lah pulak

mula2 tahu pasal perempuan sunat mase dah sekolah menengah, masa balik kampung ibu nak sunatkan adik perumpuan. aii perempuan pon kene sunnat ker? yer kawan2 perempuan pon kena sunat. kalu kat malaysia biasa upacara dia sangat lah ringkas. budak perempuan tu tak sempat nangis pon. dia just potong sikit prepuce (clitoral hood). rasa nya tak der lah banyak sangat bleeding.

Tujuan dia supaya budak berkenaan bila dah meningkat dewasa boleh kawal nafsu. betul ker? entah lah.. tapi secara hukum nya sunat perempuan ni tak wajib. dan clitoridectomy dan infibulation adalah haram. islam bukan agama yang kejam yer. tapi ramai jugak yang masih buat kunun nya atas nama islam.

Di egypt pulak female circumcision ni diharamkan selapas kematian seorang budak perempaun lpas kena sunat. menakutkan jer. tapi aper yg berlaku kat negara afrika laen lagi ngeri. diorg buat clitoridectomy. maksudnya remove all clitoris.sakit kot.. kebanyakan buat kat kampung2 tampa ubat pelali dan antibiotik. so agak berisiko untuk infection dan bleeding yang sangat banyak. syukur tak lahir kat africa. huhuhu

( sian budak ni. dah lah dah besar dah tahu malu kot. kaki dia diikat supaya cepat sembuh)

sunat ni kalau yang ktorg belajar banyak peringkat.

Type I FGM (female genital manipulation) - partial or total removal of the clitoris (clitoridectomy) and/or the prepuce (clitoral hood)
dia bagi pulak subtype
Ia - removal of the prepuce only ( macam kat malysia dan more acceptable)
Ib - removal of prepuce with clitoris

Type II FGM - partial or total removal of the clitoris and the labia minora, with or without excision of the labia majora
subtype :
IIa- removal of libia minora only
IIb- removal of clitoris, libia minora
IIIc - partial or total removal of the clitoris, the labia minora and the labia majora

Type III FGM- infibulation with excision
( infibulation ni dia buang libia majora + minora lepas tu dia jahit dan tinggal lubang untuk kencing dan darah haid jer)

type IV - all other harmful procedures to the female genitalia for non-medical purposes

jenis sunat yang remove libia majora/minora atau infibulation ni sangat lah susah bila nak beranak. doktor kena buar episiotomy yang sangat panjang ataupon kena bukak balik yang diorg jahit tu. kesimpulan nya process yang sangat susah.

untuk budak2 O&G bende ni agak penting bila kita buat vaginal examination.

Sebenarnya kempem untuk hapuskan benda ni memang ader. tapi bila dah jadi adat ni susah. mak2 mudim pon nak cari makan. ( diorang ngaku kot dalam temuramah) huhu..

balik umah2 tanya mak2 masing.. mak 2 saya sunat tak dulu? huhuhu..

p/s: nak baca O&G memang malas. esok dah kelas la wei rajin2 sket..

: : gambar kredit to google and wiki.. baca wiki jer kita...

Saturday, April 23, 2011

Pembukaan

Assalamualaikum..

Blog ni sangat lah bersawang. tiba2 rase nak tulis blog balik. dah bertahun kot tutup blog.sepanjang dekat dua tahun ni banyak baca blog2 laen.banyak dapat belajar daripada diorg. dan yang paling penting bila kita baca blog org lain kita akan tahu apa yang pembaca harapkan daripada sebuah blog. persoalan nya nak jadi blogger setia ker? yang 2 kena pikir banyak kali dulu kot.

Wajah blog dah berubah. dah x nak duduk dalam gelap. cerah lah siket kot. nnti nak tukar header. (nnti yang tak tahu bila). sebenar nya banyak lagi yg dah berubah dalam masa dua tahun ni.

1. status dah beralih bertunang kepada married ( aii ok berkahwin)


2. belajar masih di alexandria tapi dah masuk clinical year .. dah besar siket..

egypt cuti 4 hari semperna Sham El Nessim.lebih easter day bagi orang2 barat. tapi kat egypt diorg smbut bukan sebagai perayaan agama.seluruh egypt sambut bersama family.makan2 dan bersuka ria. tapi bagi kiorg pelajar kat cini,
aper yg penting ? cuti...
seronok dapat cuti.bukan senang nak dapat cuti lama tengah2 sem macam ni.

ok setakat tu lah pembukaan baru.. dengan lafaz bismillah sy mumbuka balik blog tomyam basi.. semoga blog ni dapat bagi inpirasi kat tuan dia dan jugak org laen..

ps: jom tengok thorn bird ep 15 & 16..


Dulu...kini...selamanye..insyallah...