Tuesday, November 13, 2012

Alhamdulillah .. Osce forensic


Alhamdulillah . Osce forensic
Tahun 6 (2012/2013)
Insyallah tahun terakhir di mesir..

Terasa nak mencoret serba sedikit di blog usang ni ..

8/11/2012 - 
alhamdulillah dah selesai ujian osce forensic .. Keseluruhan nya ok .. Memang patut bersyukur .. Serba sedikit nak kongsi soalan ujian forensic .. Setiap org dapat file .. Dalam tu ader 10 soalan .. Macam2 ader .. Semua bende yang belajar dalam practical masuk .. Aku dapat no 37 ..

1.Slide .. Takayama comfirmatory test of blood .
Medigalegal important of fiber examination
2. Xray hand .. Dia bagi case .. Budak ni kena tangkap polis . So kena Identify age + bagi tau budak tu kena bertanggungjawab atas kesalahan dia ke tak .. ( Sedeh sebab tukar jawapan last2 minute. . Tak per lah pengajaran )
3. 1ry medicolegal report .. Dapat black eyes ..
4. Death certificate .. Male patient c/o dyspnea after prostectomy .. Heavy smoker . Investigation - deep vein thrombosis .. Order xray chest .. Died
5. Datura stramonium seed . dan soalan2 yg berkaitan ..
6. Picture - violent asphxia of hangging
7. Colour test - ethy alcohol
Atropin crystal test result
8. Balistic - fired empaty case service rifle
Smokeless powder
Definition of 1ry rifle mark
9. Finger print .. Ulnar loop .. + label 5 point ..
Define triradius
10.Xray skull .. Fissured fracture ..
Advantage of chromatografy ..
Selesai 10 soalan .. Mcq macam tu lah .. Baca buku boleh lah jawab .. Tapi masalah nya yang ader terlepas pandang siket2 tu lah nak ditanya ..
so dengan rasmi nya bermula alam family medicine .. Dengar kata bosan maklumlah adik beradik comunity medicine .. Semoga dapat bertahan ..
Ps :
1. tahun ni kamera kat malaysia .. So gambar memang berbekalkan camera cabuk bb jer lah ..
2.
Baru habis tengok suits season 1 & 2 ..wauuu ketagih .. Tak sabar bulan january keluar episod baru ..


No comments:

Post a Comment

Dulu...kini...selamanye..insyallah...